0885 043 954 | 0889 065 681 БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв *За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв*За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони

Съвет от експерт: Не купувайте имот! Плащайте наем и спестявайте в злато и сребро!

юли 9, 2021 | Статии

Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г. Това се посочва в приетия вчера проект на Национален план за въвеждането на еврото в България. Как ще се отрази това на икономиката и бизнеса?

“Няма да има съществен ефект, след като сме във валутен борд вече толкова много години. Не би трябвало да има съществени сътресения, ще има технически моменти, свързани с прехвърляне на цени и внасяне, но това не би трябвало да е съществен проблем за икономиката”, заяви икономистът проф. Красимир Петров.

Приемането на еврото няма директно да се отрази на инфлацията, стана ясно от думите му. 

“Инфлационните промени идват от всичките видове харчове, всичките видове бюджетни дефицити, от всичките видове помощи, които се дават за бизнеса. И най-вече от мощната кредитна експанзия на търговските банки, които продължават да надуват този безумен жилищен балон, който рано или късно ще гръмне и ще се върнем в ситуацията на 2008-2009 г.”, посочи икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Петров обясни, че всеки балон е с изкуствени цени, които рано или късно се “приземяват”. Според него жилищата в София са надценени 3 пъти.

“Отново имаме тройно надценени жилища. Имаме бясно строителство. Имаме мания, хората в момента купуват безумно в отчаяние да не изпуснат влака”, изтъкна събеседникът на Мария Константинова.

В един момент става осезаемо по-изгодно човек да наема отколкото да купува, смята проф. Петров и постави често задаван въпрос: По-добре ли е да плащаме ипотека от 700 лв. или наем от 600 лв? 

“Грешният отговор е, че е по-добре да закупят днес и сега. Хората погрешно разсъждават, че е грешка да се хвърлят пари за наем. Това мислене е грешно, защото 2-4-6 години тези жилища може да са далеч по-евтини и ще могат по този начин да си икономисат 30-50-60 хил. лв.”, смята икономистът.

Проф. Петров съветва хората да плащат за наем и междувременно да спестяват в злато и сребро.

“Жилищата са адски надценени, а златото е адско подценено. Имаме вековна история, която показва, че един квадрат в центъра на София струва 1/5 унция злато, т.е. около 300/400 евро”, обясни той.

“Наемът дава фундаментална гъвкавост. Като цяло опитът на вековете показва, е изгодно да се купува тогава, когато ипотеката е наполовина на наема, т.е. когато наемът е двойно по-скъп от ипотеката! Ако ипотеката е колкото наемът, това означава, че има балон”, допълни икономистът.

 
 
Източник: https://www.plovdiv24.bg