0885 043 954 | 0889 065 681 БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв *За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв*За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони

Доц. Коев: Сребърните наночастици – шанс в лечението на коронавирус

дек. 23, 2020 | Статии

Благородниците, които са използвали и са се хранели със сребърни прибори, се разболявали по-рядко

 

Екип от Института по електроника на БАН с участието на доц. Красимир Коев, проф. Лъчезар Аврамов, доц. Николай Донков и други, съвместно с екип от Института по микробиология на БАН, начело с акад. Ангел Гълъбов, ще участват с проект към Фонда за научни изследвания: “Експериментално изследване на антивирусното действие на сребърни наночастици в различни концентрации, както и нанопокрития със сребърно съдържимо на контактни лещи и очни протези към коронавирус”. 

За това ново неспецифично лечение на коронавируса в интервю за в. “Доктор” разказва офталмологът д-р Красимир Коев – доцент в Института по електроника на БАН. По негова идея във връзка с тази тема учените са регистрирали 4 полезни модела в Патентното ведомство и 5 заявки за патенти.

– Доц. Коев, учени от цял свят полагат огромни усилия, за да открият ефикасно лекарство за лечение на COVID-19. Но сякаш до този момент не успяват. Как ще коментирате?  

– Досега няма открито ефикасно лекарство за специфично лечение на коронавируса. В момента в света се работи усилено за създаване на ваксина срещу COVID-19, но за разработването на ефикасна ваксина и прилагането й е необходимо много време.

Станчо Станев: Чипове с нанокристали лекуват над 100 болести

Китайски учени, както и експерти от други държави публикуваха резултати за лечение на коронавирус с хидроксихлорохин и азитромицин. Ефективността обаче от антималарийния препарат хидроксихлорохин срещу COVID-19 не е напълно доказана и въпросът е дискутабилен. 

Този препарат има много странични ефекти. Лечението с кръвна плазма от вече преболедували пациенти се прилага и в България, но, за съжаление, не може да се използва масово. В ход са няколко клинични проучвания с добри резултати в различни държави за ефективността на озонотерапията и прилагането на високи дози витамин С като неспецифично лечение.

Благоприятно действие имат и ултравиолетовите лъчи, които унищожават вируса, но те могат да действат само повърхностно. 

– Вероятно затова сте стигнали до идеята да търсите варианти и за неспецифично лечение. Какви природни продукти биха могли да се прилагат с тази цел? 

– Още в древността е установено, че среброто е мощно природно антимикробно средство. То е прилагано с лечебна цел още в древна Гърция, Китай и Египет при чума, вариола, холера и други тежки инфекции. В по-нови времена среброто започва да се използва в края на 19-и век, когато се доказва способността му да унищожава патогенни организми.

Например при равни концентрации ефектът от среброто е 1750 пъти по-силен от този на карболовата киселина и 3,5 пъти по-силен от този на сублимата. 

С напредването на науката и технологиите стана възможно производството на т.нар. колоидно сребро, което е с още по-висока ефективност. Установено е, че то продължава да е все така високоефективно срещу над 650 патогенни бактерии, гъбички, вируси както и преди хиляди години.

Но най-важното му свойство е, че срещу него не може да се изгради резистентност. Според Нобеловия лауреат проф. Зейнер приемането на оптимални количества сребро може да се сравни с включването на втора имунна система. Американски биолози и епидемиолози са го нарекли “антибиотикът на богатите хора”

Доц. Красимир Коев

Благородниците, които са използвали и са се хранели със сребърни прибори, се разболявали по-рядко и почти не били засегнати от пандемии като чума, едра шарка и др. 

Микроорганизмите не развиват устойчивост към среброто, което го прави незаменимо в борбата с огромния брой бактерии, вируси и спори, развили резистентност към химическите препарати. За разлика от повечето известни антибиотици и антисептични средства то е в състояние да се справи с новите вируси и бактерии.

В предишни наши проучвания от Института по електроника и Института по микробиология на БАН установихме антибактериалното и противогъбично действие на сребърни наночастици, получени чрез лазерни импулси. Установихме също антибактериалното и противогъбично действие на прозрачно покритие със сребърно съдържимо на очни контактни лещи, очна протеза и медицински инструменти.

Това е реализирано от нас чрез вакуумна система с т.нар. магнетронно разпрашване на Ag сребро и двуалуминиeв триокис. Тези резултати ние сме публикували в световни научни списания, освен това сме регистрирали няколко полезни модела и сме дали заявка за патенти. Независимо че медицинската общност не е възприела изцяло колоидното сребро като противовирусно средство, в цял свят се натрупват все повече данни и знания относно изключително добрите му противовирусни свойства.

– А какъв е механизмът на действие на колоидното сребро? 

– Предполага се, че антивирусният ефект на среброто в различните му форми се дължи на способността му да денатурира ензими, взаимодействайки с техни различни групи. Установено е, че сребърните наночастици потискат синтеза на вирусната РНК при SARS коронавирус.

Посочените данни от литературата показват, че вероятно сребърните наночастици и покритията със сребърно съдържимо  ще имат подобно действие и срещу COVID 19, като потискат синтеза на вирусната РНК. 

Най-нови клинични и лабораторни изследвания сочат, че колоидното сребро може да е ефикасно срещу различни вируси, включително вируса на СПИН, като сребърните наночастици ограничават и възпират размножаването на вируса в човешките клетки.

Изследвания показват, че среброто възпира размножаването на вирусите, като се свързва с тяхното ДНК/РНК. Научно е установено, че сребърни наночастици с размери от 1 до 10 нанометра се свързват с вируса и го обезвреждат. Особено интересно е действието на среброто срещу вируса на хепатит В. Учени от Хонконг установяват, че сребърните наночастици се свързват с вирусната ДНК и по този начин премахват способността на вируса да се размножава не само извън човешката клетка, но и вътре в нея. 

Установено е, че колоидното сребро е много добро средство не само срещу свински грип, но и срещу останалите грипни вируси, които са сред най-изменчивите и трудни за овладяване. В крайна сметка, предполага се, че сребърните наночастици могат да взаимодействат със суперкапсида (допълнителна обвивка) на т.нар. облечени вируси и по този начин да предпазят клетките от инфекция. 

– Доц. Коев, какви експериментални изследвания ще осъществите за антивирусното действие на сребърните наночастици?

– В проекта за неспецифично лечение на коронавирус може да се изследва използването на сребърни наночастици под формата на колоиден сребърен разтвор в различни концентрации, каквито сме създали с много малък размер – до 10 нм.

Нанороботи почистват стомаха от микроби

Същите сребърни наночастици могат да се използват под формата на спрей, а също така инжекционно и инхалационно. Предполагаме, че колоиден разтвор на сребърните наночастици с малък размер до 10 нм чрез инхалация могат да достигнат и до най-малките алвеоли в белия дроб, където най-продължително се загнездва коронавирусът.

Сребърните наночастици под формата на инжекционна форма на колоидно сребро могат да унищожат коронавируса в кръвта. За лечение на конюнктивит, причинен от коронавирус, могат да се приложат очни капки, съдържащи наночастици колоидно сребро, също с малък размер. Установили сме антибактериалното им действие и сме дали заявка за патент. 

Ще изследваме антивирусното им действие срещу коронавирус. Сериозен проблем в момента е носенето на контактни лещи и очни протези при заразени с коронавирус.

Създадените от нас нанопокрития със сребърно съдържимо върху твърди контактни лещи и очни протези, на които сме доказали антибактериалното и противогъбично действие, вероятно имат и антивирусно действие към коронавируса, което трябва да се изследва.

Създали сме апарат с ултравиолетово лъчение за очни заболявания, който е регистриран за полезен модел и има заявка за патент. Същият може да се използва за лечение на конюнктивит, причинен от коронавирус. С този нов проект възнамеряваме да осъществим:  

1. Експериментално изследване на антивирусното действие на колоидни разтвори, съдържащи сребърни наночастици, получени чрез лазерни импулси и чрез електролиза върху щам на коронавирус.

2. Създаване на нанопокрития със сребърно съдържимо по два различни начина на очни контактни лещи, очни протези, хирургични инструменти и др., както и експериментално изследване на антивирусното им действие върху щам на коронавирус.

3. Създаване на прототип на антивирусни очни капки от сребърни наночастици за лечение на конюнктивит и ринит, причинени от коронавирус.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: https://zdrave.to/