0885 043 954 | 0889 065 681 БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв *За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони
БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА за поръчки над 500лв*За повече информация посетете Общите Условия или се обадете на посочените телефони

Вълшебството на сребърната вода

юни 10, 2020 | Статии

Сребърната вода представлява разтвор на колоидно сребро в обикновена вода, получен чрез специален процес, наречен електролиза, при който сребърни йони се суспендират в дестилирана вода. Тъй като сребърните йони притежават електрически заряд, те остават разпределени в разтвора, без да потъват на дъното. Следователно, качествената сребърна вода не изисква разклащане преди употреба и не трябва да е тъмна на цвят. Обикновено, тя е ясна или бледожълта, като размерът на частиците оказват влияние върху цвета на разтвора. По-големите частици придават по-тъмен цвят и се абсорбират по-трудно от тялото. Най-безопасните и биологично активни сребърни разтвори съдържат най-малките частици и най-чиста вода.

История на употреба на сребърна вода

Още преди изобретяването на антибактериалния сапун, колоидното сребро се е използвало като дезинфектант. Сребърни разтвори са използвани за дезинфекция на хирургически инструменти и лабораторно оборудване.

Поради антисептичните качества на колоидното сребро, то се е използвало за приготвяне на превръзки след Гражданската война в Америка. Това е и причината, поради която в църквата се използвал сребърен кръст за даване на Причастие и спиране на болестите.

Древните Гърци са научили за здравословните свойства на среброто още преди хиляди години, когато най-богатите семейства са се хранили от сребърни съдове и прибори и са страдали много по-рядко от тези, които са използвали такива от керамика или желязо. Също така, богатите хора често развивали синкав оттенък на кожата, тъй като години наред поглъщат сребърни частици, оттам и термина „синя кръв”. Това не е единствената причина за нарицателното “синя кръв” – от друга страна, те в повечето избягвали работата на открито и се женили в рамките на собствената си социална група, като по този начин запазват бледата си кожа, през която прозират вените им. Въпреки че, венозната кръв има по-тъмен оттенък спрямо яркочервената артериална кръв, тя никога не е синя. Просто изглежда по този начин при хората с много светла кожа.

Хипократ, смятан за основоположник на медицинската практика, стривал сребро на прах и го смесвал с вода като средство за подобряване на здравето.

През древността, до момента на откриване на хладилника и консервирането, в млякото са пускани сребърни лъжици и монети, за да се предпази от развала.

Сребърен нитрат на маз се е използвал за дезинфекция на очите при новородени десетилетия след откриването на пеницилина.

С появата на разнообразни синтетични лекарства и антисептици, употребата на колоидно сребро драстично намалява, но с увеличаващите се тенденции към здравословен начин на живот, органична храна и натурални средства за лечение, колоидното сребро (сребърната вода) намира редица привърженици. Днес, сребърната вода се използва за борба с бактериални инфекции и заболявания.

Механизъм на действие на колоидното сребро

Смята се, че колоидното сребро убива едноклетъчните организми като нарушава техния метаболизъм и способност за преживяемост. Привърженици на тази теория твърдят, че то е ефективно срещу всеки патогенни микроорганизми и не взаимодейства с други лекарства. Научни изследвания са показали, че чистото сребро има способността да убива бактериите, дори такива, устойчиви на конвенционални дезинфектанти. Среброто действа като деактивира определен ензим, отговорен за жизнената дейност и репликация на бактериалната клетка. Ензимът, който се засяга, е нужен на редица анаеробни бактерии, вируси, дрожди и плесени. Тъй като, не е насочено към борба със специфичен микроорганизъм, колоидното сребро и сребърната вода, в която се съдържа може да се използва като превантивно средство срещу редица болести, причинени от патогени с подобен жизнен цикъл. Не е установен болестотворен микроорганизъм, който да може да живее в присъствието на дори минимални следи от колоидно сребро. Лабораторни тестове са показали, че анаеробните бактерии, вируси, гъбички и други микроорганизми умират няколко минути след контакта със сребърните йони. Паразитите също се повлияват, дори във фаза на яйце. 

Според доклад, написан от Richard Davies и Samuel Etris съществуват три основни механизма, на които се основава лечебната сила на колоидното сребро:

Каталитично окисление – среброто естествено се свързва с кислородни молекули, които лесно реагират със сулфхидрилните групи на бактериалните и вирусните клетки. Това води до прекъсване на клетъчното дишане на патогенните клетки.

Взаимодействие с клетъчните мембрани на бактериалните клетки – според тази теория, сребърните йони имат способността да се прикрепят директно към клетъчните мембрани и да нарушат клетъчното дишане на патогенната клетка.

Свързване с ДНК – сребърните йони директно навлизат в бактериалната ДНК, като все още не е ясно как точно се осъществява това свързване, без унищожаване на водородните връзки, което от своя страна позволява запазване на структурата при нарушена репликация на ДНК.

Приложение и начин на употреба на сребърната вода

Съществуват данни, че разтвори на сребърни йони са използвани за дезинфекция на питейната вода на международната космическа станция и Руската „Мир”. Световната здравна организация посочва, че колоидно сребро е ефикасно средство за дезинфекция на питейната вода в страните от Третия свят.

Южнокорейско проучване, публикувано през 2008 установило, че сребърните йони са ефективни за убиване на бактерии и гъбички от вида Кандида албиканс (Candida albicans) в лабораторни условия.

Интерес представлява и факта, че патогенните микроорганизми са неспособни да станат резистентни към действието на сребърните йони, което е и причината за предприемане на множество изследвания относно приложението на сребърната вода срещу различни заболявания:

Противовирусно

Колоидното сребро може да е от полза при заболявания с вирусни причинители като херпес, брадавици, настинки, грип и пневмония. Изтъквано е и като средство за борба с ХИВ/СПИН. И макар че, тези твърдения не са признати от медицинската общност, несъмнено се наблюдава известно повишение на преживяемостта при някои пациенти със СПИН, приемали колоидното сребро. Смята се, че същият механизъм, който нарушава размножаването на патогените може да се използва и срещу неконтролируемото делене на раковите клетки.

Настинка и грип. Някои изследователи твърдят, че колоидното сребро помага за предотвратяване на всички видове грипни вируси, също и обикновена настинка.

Бронхит и пневмония. Съвременните средства за лечение на пневмония обикновено включват приложение на антибиотици, но те невинаги се оказват ефективни. Още повече в случаите на вирусен бронхит или пневмония (вирусите не се повлияват от антибиотично лечение). Колоидното сребро може да помогне в борбата с бронхит и пневмония при поглъщане през устата или още по-добре, чрез вдишване. Най-ефективният начин за това е посредством инхалатор. За целта може да се използва една чаена лъжичка, три пъти на ден, по 10 минути.

Инфекции на кожата

Колоидното сребро стимулира заздравяването на кожата и другите меки тъкани. Хората, които са претърпели тежки изгаряния могат да използват сребърна вода за насърчаване на клетъчния растеж и отблъскване на инфекции. От полза е и като превенция на акне с бактериален произход. В тази връзка, намира приложение още при рани, пародонтит, млечница, тинеа капитис, псориазис и екзема. Най-често това става като се прилага малко количество директно върху засегнатия район. Някои хора съобщават, че са получили ефективни резултати като навлажняват марля или бинт със сребърна вода и ги наложат върху областта. Важно е превръзката да се поддържа влажна, тъй като, когато изсъхне, намалява ефикасността на колоидното сребро.

Храносмилателни нарушения

Колоидното сребро оказва полза и на храносмилателната система – подобрява абсорбцията на хранителни вещества, а също и пречи на растежа и репродукцията на паразитите в чревния канал. Когато се приема с храната, колоидното сребро спира ферментационните процеси и последствията от тях – газове, подут корем, болка, лошо храносмилане.

Възпаления на очите и ушите

Конюнктивита представлява възпаление на лигавицата покриваща вътрешната страна на клепачите. Най-често се причинява от бактерии или вируси. Хора, страдащи от конюнктивит директно накапват по няколко капки сребърна вода в очите. По аналогичен начин, може да се използва и при възпаление на ухото.

Болки в гърлото

При болки в гърлото, сребърна вода може да се използва за гаргара. За целта, в чаша вода се накапват няколко капки (3-4) в сребърна вода.

Хрема и синузит

Като средство срещу инфекции на синусите, сребърната вода може да се използва под формата на назален спрей.

Няколко капки сребърна вода може да се добавят към каничка „нети пот” или чрез директно накапване в носната кухина. Колоидното сребро притежава активност срещу инфекции Pseudomonas Aeroginosa, която е чест причинител на възпаление на горните дихателни пътища.

Ефективно средство срещу хрема може да се приготви с помощта на сребърна вода и клеева тинктура. В 15-20 мл сребърна вода, накапете 2 до 4 капки клеева тинктура (за малки деца по-ниска концентрация). От получения разтвор може да се накапват по 2 капки във всяка ноздра, 3-4 пъти на ден. Да не се прилага при наличие на алергия към мед или друг вид пчелни продукти!

Странични ефекти и нежелани реакции

Въпреки положителните ефекти на сребърната вода (колоидното сребро), тя все още се пренебрегва от медицинската общност като цяло. От научна гледна точка, човешкият организъм не се нуждае от сребро и при приложение на голямо количество и/или продължителен период от време, може да настъпи натрупване на сребърни йони във вътрешните органи, което причинява състояние, наречено аргирия. При аргириия настъпва трайно посивяване на кожата и склерите, в резултат на прекомерно натрупване на сребро. По принцип заболяването не се свързва с други сериозни промени в организма, но все още не съществува начин за “лечение” и връщане на нормалния цвят на кожата.

Твърди се, че среброто не може да взаимодейства по никакъв начин с други лекарства и билки. Няма данни за нежелани ефекти при употребата на сребърна вода от деца.

Въпреки липсата на конкретни данни за нежелани странични ефекти и реакции при умерена употреба на сребърна вода, всеки, който има алергия или непоносимост към сребро, не бива да употребява сребърна вода и други подобни продукти!

Дозировка на сребърната вода

Като цяло, дозирането на сребърната вода зависи от конкретното условие, заболяване и концентрация на използвания продукт.

Стандартна доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел и подпомагане на здравето не бива да надвишава 1 супена лъжица или 50 до 200 микрограма на ден. Терапевтичната доза за различни заболявания е около 30 мл за 24 часа, като не бива да се взима повече от 7 до 10 дни.

Разтворите за приложение през устата обезателно трябва да са с далеч по-ниска концентрация, спрямо тези за приложение върху кожата. Когато се приема през устата, разтворът на колоидното сребро се абсорбира директно от устната кухина в кръвта. В този случаи, терапевтичен ефект може да настъпи за около 3-4 дни. Опасност от прекомерно натрупване и поява на аргирия съществува при общ прием на 1 до 5 грама колоидно сребро на година, което се равнява на десетки литра сребърна вода. Повишено внимание трябва да се обърне при използване на уред за сребърна вода у дома!

Ако желаете, колоидното сребро да достигне до долната част на храносмилателния тракт, смесете една чаена лъжичка сребърна вода с 400 мл дестилирана вода и пийте от нея в продължение на 5 дни. Препоръчва се ежедневната доза да се раздели на няколко по-малки приема, 3-4 пъти на ден, тъй като така се получава постепенно натрупване в организма. При остри състояния, се допуска честотата на прием през първия ден от терапията, да се повиши на всеки 15 минути до един час, в зависимост от състоянието, а през следващите дни да се приема в поддържаща доза, на по-големи интервали.

След отшумяване на симптомите, приемът на сребърна вода трябва да се прекрати! При случаи на хронични заболявания се допуска прием до 3-4 седмици и повече.

Колоидното сребро се елиминира от организма през бъбреците, червата и лимфната система, като това отнема няколко седмици. Важно допълнение е, че по време на употребата на сребърна вода трябва да се пият няколко допълнителни чаши вода на ден, за да се ускори отстраняването на токсините. Въпреки това, ако организмът е прекалено болен, не се опитвайте да го изчистите твърде бързо, приемайки голямо количество или твърде концентриран разтвор. Бързото унищожаване на патогените претоварва отделителната система и органите, отговорни за детоксикацията на организма, което може да доведе до състояние, известно като „лечебна криза”. Характерно за него е чувство за неразположение, главоболие, виене на свят, болки в мускулите и други. Ако усетите подобни симптоми, намалете приема на сребърна вода и увеличете количеството на чистата вода.

Източник: https://czpz.org/society/